Spotify verkiest Brussel tot jazzhoofdstad van België

Michael Bublé brengt ons Al That Jazz

Ter ere van Internationale Jazzdag zet Spotify de rijke schakering aan jazzmuziek in de schijnwerpers. Het genre is ontstaan aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw en floreert nog steeds op de audiostreamingdienst, met een groeiend aantal fans en een wereldwijde populariteit. Ontdek meer over de populairste artiesten, de tracks en de luisterpatronen wereldwijd en in België.

 

In de steeds veranderende symfonie van muziekgenres is jazz een levendige en veelzijdige uitdrukking van menselijke creativiteit. Het is meer dan alleen maar een muziekgenre; het wordt door velen beschouwd als een manier van leven - een viering van individualiteit, spontaniteit en collectieve samenwerking omdat het diversiteit omarmt en muzikanten van alle achtergronden uitnodigt om met hun unieke stemmen en muzikale talenten bij te dragen aan de steeds groter wordende jazzcanon. 

Sinds de oprichting is Spotify samen met de jazzgemeenschap gegroeid. Aanvankelijk richtte de streamingdienst zich op een relatief jonge doelgroep, maar naarmate het publiek diverser werd, steeg de populariteit van het muziekgenre. Zozeer zelfs dat we in België bijvoorbeeld een groei van 166% zien tussen 2018 en 2023. En het genre blijft boeien, met een groei van ongeveer 15% tussen 2022 en 2023 op Spotify op de Belgische markt. Deze stijging creëert kansen voor jazzmuzikanten om hun stem te versterken en een groot wereldwijd publiek te bereiken. Lees verder om meer te weten te komen over welke artiesten de hitlijsten van het jazz muziekgenre aanvoeren.

 

Michael Bublé wint de prijs van populairste jazzartiest wereldwijd en in België. Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, krijgt Bublé gezelschap van Tulus (#2), Leslie Odom Jr. (#3) Norah Jones (#4) en Dean Martin (#5). 

In België is Norah Jones de op één na populairste jazzartiest, gevolgd door Aretha Franklin (#3), Nina Simone (#4) en Otis Redding (#5). Als we puur naar lokaal talent kijken, spant Melanie De Biasio de kroon als populairste lokale jazzartiest in België. Toots Thielemans komt op de tweede plaats, gevolgd door Jef Neve (#3), Boogie Belgique (#4) en Naima Joris (#5). 

Melanie De Biasio's album "Lilies", uitgebracht in 2017, is het meest gestreamde album van een lokale artiest in België. "No Deal", het album van De Biasio dat in 2013 uitkwam, staat op de vierde plaats, na twee albums van Marc Moulin: "Bestof Restof" (#2) en "Songs&Moods" (#3). Het gelijknamige album van Naima Joris staat op de vijfde plaats.

De meest afgespeelde nummers van lokale artiesten in België zijn "Elusive" van David Ngyah, blackwave. (#1) en "Solitude" van Jef Neve (#2). Nummers drie en vier staan op ons favoriete lokale album "Lilies" van Mélanie De Biaso, "Your Freedom Is the End of Me" (#3) en "Afro Blue" (#4). Boogie Belgique's "Every Time" staat op de vijfde plaats.

"It's beginning to look a lot like Christmas" van Michael Bublé was vorig jaar het populairste jazznummer wereldwijd en in België. Dit is niet het enige kerstlied in de lijst... Bublé's "Holly Jolly Christmas" komt op de tweede plaats, gevolgd door "Monokrom" (#3) en "Interaksi"(#4), beide van Tulus, en "Feeling Good" van Michael Bublé (#5). Michael Bublé's album "Christmas" is ook het populairste jazzalbum wereldwijd en in België.

In België wordt "It's Beginning to Look a Lot like Christmas" gevolgd door Nina Simone's "Feeling Good" (#2), "Don't Know Why" van Norah Jones (#3), "Sunrise" ook van Norah Jones (#4) en "What A Wonderful World" van Louis Armstrong (#5). 

Hoewel onze top 5 misschien iets minder kerstig is dan die van Spotify-gebruikers wereldwijd, is december wel degelijk de populairste maand om naar jazz te luisteren. Dat geldt ook voor onze buurlanden. 

Waar situeren de jazz fans zich in ons land? In België bevinden de meeste jazzliefhebbers zich in de hoofdstad. In Brussel luisteren ongeveer vijf keer meer mensen naar jazz via Spotify dan in Antwerpen, de tweede populairste stad als het op jazz aankomt. Gent behaalt het brons. 

Jazz Club, de door Spotify samengestelde afspeellijst voor jazz, zag het aantal luisteraars de afgelopen 12 maanden met 30% groeien.

"Jazzliefhebbers maken nog steeds massaal gebruik van Spotify om naar hun favoriete albums te luisteren, of het nu gaat om internationale klassiekers zoals Michael Bublé of Norah Jones, of om lokale favorieten zoals Melanie de Biaso. En hoewel onze gebruikers, zoals te verwachten valt, het vaakst naar jazzklassiekers luisteren in de decembermaand om in de kerststemming te komen, zien we dat er jaar na jaar een tweecijferige groei is in jazzconsumptie over de hele lijn, met opkomende lokale artiesten die nieuwe hoogten en successen bereiken." — Nicolas du Roy, Head of Editorial Western Europe

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Spotify

Spotify heeft bij de lancering in 2008 het luisteren naar muziek voorgoed veranderd. De stap naar podcasting bracht innovatie en een nieuwe generatie luisteraars naar het medium, en in 2022 betrad het platform de volgende audiomarkt die klaar was voor groei met de toevoeging van luisterboeken.

Op Spotify kunnen nu meer luisteraars dan ooit meer dan 100 miljoen nummers, 5 miljoen podcasttitels en 350.000 luisterboeken ontdekken, beheren en beluisteren. Spotify is 's werelds populairste abonnementsdienst voor audiostreaming met meer dan 602 miljoen gebruikers, waaronder 236 miljoen abonnees in meer dan 180 markten.

Neem contact op met

spotify@talkie.be